Standardele AMI Montessori

Standardele stabilite de Asociația Montessori Internationale pentru clasele Montessori

Standardele pedagogice AMI au drept scop asigurarea nivelului de excelenţă așa cum l-a gândit Maria Montessori însăși. Aceste standarde au fost stabilite de Grupul de pedagogie ştiinţifică al AMI și sunt garanția că o anumită școală oferă un program academic ce permite dezvoltarea întregului potenţial intelectual, social şi psihologic al copiilor și că ceea ce se face în școală este punerea în practică a ceea ce se prezintă la cursurile AMI din întreaga lume.

 

Educatorul/Învățătorul

In fiecare clasă va fi un educator cu diplomă AMI pentru nivelul de vârstă corespunzător acelei clase.

Materialele

Fiecare clasă trebuie să fie echipată cu un set complet de materiale Montessori, achiziţionate de la un furnizor autorizat de AMI.

 

Asistenţii de educator/învățător

Fiecare clasă poate avea un asistent care nu va desfășura activităţi pedagogice. In cazul în care legislația unei anumite țări prevede ca în clasă să fie încă un asistent, acesta va fi prezent în clasă în scopul exclusiv de a confecţiona materiale, de a superviza activităţile în aer liber sau pentru a fi de ajutor în excursii sau alte activități extracurriculare.

 

Clasele - Numărul de copii

Clasele trebuie să fie echilibrate din punct de vedere al vârstelor și numărului de copii, pentru a le asigura acestora condiţiile necesare dezvoltării abilităţilor sociale, astfel:
Creșa/Nido (0-3 ani): 10-12 copii
Grădiniţa/Casa (3-6 ani): 24-35 de copii
Școala (6-12 ani): 24-35 de copii

Clasele - Vârsta copiilor

Clasele sunt alcătuite pe următoarele grupe de vârstă:
Creșa/Nido: 2 luni - 12/15 luni
Toddler Community: 12/15 luni (copiii care merg bine) - 3 ani
Grădiniţa/Casa: 3-6 ani
Școala: 6-9 și 9-12 ani sau 6-12 ani

 

Perioada de lucru neîntrerupt

Orele sunt programate 5 zile pe săptămână şi includ perioade de lucru neîntrerupt în fiecare zi, după cum urmează: Creșa/Nido: 2 ore în fiecare zi, cel puţin 4 zile pe săptămână
Grădiniţa/Casa: 3 ore în fiecare zi pentru toţi copiii și 2-3 ore pe zi în fiecare după-amiază pentru copiii mai mari (la program lung)
Școala: 3 ore în fiecare dimineaţă și 2-3 ore după-amiaza de patru ori pe săptămână

 

Consultanță AMI

Un consultant AMI trebuie să viziteze grădinița/școala cel puţin o dată la fiecare 3 ani.